juli 3, 2017

Dinosaurus spreekbeurt

Geeft je zoon of dochter een spreekbeurt over dinosaurussen? Dan kan Dinoland hierbij helpen.
Download de spreekbeurt of plan een bezoek aan Dinoland. Hier vind je veel dinosaurussen met bijbehorende informatie.

Lastige vragen

Waren de stekels van dino’s scherp?

Sommige dinosauriërs, bijvoorbeeld de Kentrosaurus of de Stegosaurus, hadden stekels. Die gebruikten ze waarschijnlijk om zichzelf te verdedigen. Die stekels hoefden niet scherp te zijn. Door de spieren er omheen kon de dino heel veel kracht zetten en een flinke klap geven.

Hoe weet je of een bot echt is?

Om met het blote oog te kunnen zien of een fossiel echt is moet je gestudeerd hebben. Met behulp van radiometrische datering kunnen wetenschappers kijken hoe oud een fossiel is. Dan kun je ook meteen zien of het om een bot gaat of om een stukje steen. Radiometrische datering klinkt erg ingewikkeld, maar het is makkelijk uit te leggen. In elk bot zitten piepkleine radioactieve deeltjes. In de loop van de tijd veranderen die deeltjes in een ander stofje. Door te kijken hoeveel procent er van elk stofje in het bot zitten, kan er ongeveer gezegd worden hoe oud een bot is. Ook wordt er wel eens gekeken naar de laag aarde waar het fossiel in is gevonden.

Wat voor weer was het?

In het Trias was het warm en droog. Zelfs op de Noord- en Zuidpool lag geen ijs. Er groeiden alleen varens en andere planten met alleen groene blaadjes. Ook zat er meer zuurstof in de lucht. Daardoor konden dino’s steeds groter worden.
In het Jura was het ook erg warm. Er zat veel meer koolstofdioxide in de lucht dan tegenwoordig. Dat stofje hield warmte vast en dus warmde de aarde op. Omdat het zo warm was, konden planten mooie bloemen laten groeien.
In het Krijt was het bijna subtropisch warm. De planten begonnen al veel te lijken op wat er nu in het wild staat. Voor de dino’s was het waarschijnlijk te warm. Veel vulkanen begonnen uit te barsten en bedreigden het leefgebied van de dino’s op het land.

Waar vind je dinosaurus fossielen?

Vroeger bestonden er nog geen continenten. Al het land lag aan elkaar vast. Dat enorme stuk land noemen we Pangea. Zo konden dino’s makkelijk de hele aarde over lopen. Daarom zijn er overal ter wereld dino fossielen te vinden. Tijdens het Trias begon Pangea weer uit elkaar te drijven en moesten de dino’s op hun eigen deel blijven. De meeste T. rexen vind je in Amerika.

 

Spreekbeurt downloaden

Wil je zoon of dochter snel wat meer informatie? Dan kun je onze digitale dinosaurus spreekbeurt downloaden. Deze is gratis en kun je hier downloaden.
Download spreekbeurt

dinosaurus-spreekbeurt

 

Ontwerp je eigen dinosaurus

Hoe denk je dat dino’s er vroeger uit hebben gezien?
Download de tekening om je eigen dino te ontwerpen.
Download tekening
Meer leuks

top-btn